Συνέντευξη στο Pokerland

Posted on Posted in Uncategorized

Αναδημοσίευση της συνέντευξης που δόθηκε στο Pokerland και που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2011.

Ο Ήλιος Καματάκης είναι από τους λίγους Έλληνες παίκτες αυτή την περίοδο, που είναι regular στα online high stakes games της Pokerstars. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν σε καθημερινή βάση ο “ILIOS72” δοκιμάζει τις δυνάμεις του με επιτυχία στο $25/$50 και στο $50/$100 σε 6-max Pot Limit Omaha. Όπως λέει και ο ίδιος ακόμα βρίσκεται σε διαδικασία που ακόμα μαθαίνει το παιχνίδι, ενώ πριν 4 μήνες δεν γνώριζε καθόλου πώς να παίζει. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί του και του ζητήσαμε να μας πει για το νέο «δρόμο» που διάλεξε να πάρει.

Πόσο καιρό ασχολείσαι με το PLO και ποιο ήταν το ερέθισμα σου να αρχίσεις;

Εδώ και τέσσερις μήνες. Η αρχή έγινε όταν τα live cash games στα οποία συμμετείχα, έγιναν mix (ένας γύρος holdem, ένα γύρος plo), Εγώ δεν είχα ιδέα για το πώς πρέπει να παίζω, για την δυναμική των φύλλων, ενώ αγνοούσα και τους κανόνες. Είχα στην άκρη του μυαλού μου να βάλω στόχο να γίνω Super Nova Elite στην Pokerstars. Μετά από μια συζήτηση όμως που είχα με τον Σίμο “simakos” Ακριβό, είδα ότι δεν με συνέφερε διότι η διαφορά του rackeback παίζοντας κάποιες ώρες παραπάνω ισοσταθμίζεται από μία λάθος απόφαση που θα πάρεις σε ένα ποτ σε αυτά τα stakes. Επιπλέον είμαι 39 χρονών με οικογένεια και ένα παιδί και θέλω να σπαταλάω την περισσότερη μου ενέργεια εκεί και όχι στο πόκερ. Έτσι έβαλα σαν στόχο-πρόκληση να καταφέρω να γίνω κερδοφόρος παίκτης σε αυτά τα stakes στο PLO.

Πόση ώρα αφιερώνεις από τον χρόνο σου ;

Τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα, ενώ τις Κυριακές σίγουρα θα κάτσω λίγο παραπάνω εφόσον πηγαίνω καλά και είμαι σε καλά τραπέζια.

Ποια είναι για εσένα τα σωστά βήματα για την επιτυχία στο PLO;

Δεν αρκεί μόνο να ξέρεις να παίζεις σωστά και να βάζεις τα λεφτά σου μπροστά. Έτσι και αλλιώς τις περισσότερες φορές τα λεφτά σου τα βάζεις 60-40. Έτσι είναι η φύση του παιχνιδιού. Η διακύμανση είναι αρκετά μεγάλη μπορώ να πω. Μεγάλο ρόλο παίζει το game selection. Δηλαδή σε πιο τραπέζι θα κάτσεις να παίξεις, αλλά και ποια θέση θα διαλέξεις να κάτσεις στο τραπέζι. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορώ να τους χαρακτηρίσω μέτριους, αλλά επιβιώνουν και κερδίζουν λόγω του ότι ξέρουν πότε και με ποιους αντιπάλους θα παίξουν. Επίσης σε αυτά τα stakes το να παίζεις με bankroll management αποκτάει μεγαλύτερη βαρύτητα. Είναι από τα βασικά που κάποιος πρέπει να εφαρμόσει αν θέλει να έχει μέλλον στο παιχνίδι. Για το $25/$50 εφόσον κάθε st.deviation είναι 30 buy ins, για να καλύψουμε την περίπτωση των τριών st. deviations θέλουμε κεφάλαιο 90 x $2500=$225.000. Αντίστοιχα για το $50/$1000 $450.000

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς πάνω στην μελέτη;

Μελετάω αρκετά τα hand histories των παρτίδων που παίζω, αλλά και αυτές των αντιπάλων μου. Επιπλέον υπάρχουν τόσα poker tools, που δεν υπήρχαν όταν άρχιζα να παίζω NL Holdem cash games.

Υπάρχουν συγκρίσεις μεταξύ του NL Holdem που έπαιζες με το PLO;

Όταν ξεκίνησα να παίζω Holdem, το παιχνίδι ήταν αρκετά εύκολο για 3 χρόνια περίπου. Μετά οι regulars έγιναν περισσότεροι, οι κακοί παίκτες μειώθηκαν δραματικά, και άρχισα να παίζω τουρνουά, όπου την πρώτη χρόνια είχα μια εκπληκτική πορεία. Τώρα και στα τουρνουά η διακύμανση είναι τεράστια. Για παράδειγμα αν δεις αρκετοί από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες φέτος δεν απόδωσαν τα αναμενόμενα. Αυτό έγινε όχι γιατί δεν είναι καλοί παίκτες, αλλά λόγω του ότι η διακύμανση που θα περάσει κάποιος στα τουρνουά είναι τεράστια. Στο PLO ακόμα τα πράγματα είναι καλά. “Omaha is fun”. Το παιχνίδι «τραβάει» αρκετούς τζογαδόρους και κακούς παίκτες. Από αυτούς κερδίζει ο καλός ο παίκτης.

Αναπόφευκτα στα stakes που παίζεις συναντάς και παίκτες παγκόσμιας κλάσης. Αισθάνεσαι άνετα απέναντι τους;

Αρκετά άνετα. Δεν μπορώ να πω ότι τους φοβάμαι, αλλά ταυτόχρονα τρέφω και ένα σεβασμό απέναντι τους. Στο πόκερ όπως και στη ζωή, αυτό που μετράει είναι η διάρκεια. Οι περισσότεροι παίκτες από αυτούς έχουν διάρκεια στο παιχνίδι τους και είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να παραβλέψω. Τους μελετάω όμως κάθε μέρα και νοιώθω ότι βελτιώνομαι συνεχώς. Εγώ ακόμα είμαι σε μια διαδικασία συνεχούς μάθησης.

Από ότι παρατήρησα στα τραπέζια μπαίνεις shortstack. Για ποιον λόγο;

Ακολουθώ συγκεκριμένη στρατηγική. Ακόμα έχω αρκετά κενά στο παιχνίδι μου. Στο pre-flop action νομίζω τα πηγαίνω αρκετά καλά, και σε αυτό που δουλεύω τώρα είναι στο post flop παιχνίδι μου και συγκεκριμένα στο μέγεθος των bet που πρέπει να κάνω όταν χτυπάω κάτι στο φλοπ αλλά και όταν αστοχώ. Στο $25/$50 μπαίνω με $1.500, στο $50/$100 με $3.000, ενώ στα χαμηλότερα stakes, στο $5/$10 και στο $10/$20 μπαίνω συνήθως με περισσότερα blinds. Όμως σε περίπτωση που το τραπέζι είναι soft, τότε ακόμα και αν διπλασιάσω θα συνεχίσω να παίζω.

Ποιον θεωρείς κορυφαίο παίκτη αυτή την στιγμή στο PLO;

Αναμφισβήτητα ο Phil Galfond. Τον θεωρώ ιδιοφυΐα. Έχω παρακολουθήσει αρκετά του βίντεο. Οι αναλύσεις των χεριών που κάνει είναι εκπληκτικές. Ξέρει ακριβώς την δυναμική των φύλλων και πως «παίζουν» σε ένα multi-way pot.

Έχεις συναντήσει άλλους Έλληνες παίκτες στα stakes στα οποία παίζεις;

Έχω παίξει αντίπαλος με τον “anti-durrr” τον οποίο θαυμάζω για ένα λόγο. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά αυτό το παιδί δεν φοβάται και το λέει η καρδιά του. Επίσης έχω παίξει – λιγότερες φορές – με τον “superatos” για τον οποίο έχω πολύ καλή άποψη, αφού η επιλογή των τραπεζιών που κάνει είναι πολύ καλή. Ξέρει που και πότε θα παίξει.

Με το live poker ασχολείσαι καθόλου τώρα;

Ελάχιστα πλέον. Πιστεύω ότι τα cash games στα ελληνικά καζίνο πλέον λόγω της γκανιότας, αλλά και της γενικότερης κρίσης όλο και χειροτερεύουν από όλες τις απόψεις. Επιλέγω μόνο κάποια live τουρνουά στα οποία θα μπορέσω να συνδυάσω και διακοπές μαζί με την γυναίκα μου. Στο Λουτράκι για παράδειγμα την εβδομάδα που διεξήχθη το EPT, περάσαμε πάρα πολύ καλά. Στο live poker πλέον πρέπει να αλλάξουν αρκετά πράγματα για να με κάνουν ασχοληθώ εντατικά.

Ευχαριστούμε Ήλιε για αυτή την συνέντευξη που μας παραχώρησες και ευχόμαστε η νέα πρόκληση στην καριέρα σου, όπως και οι υπόλοιπες στο παρελθόν, να στεφθούν με απόλυτη επιτυχία. Καλή τύχη στα τραπέζια!